”Smeden og hans kone”

Vi er et ægtepar, lidt oppe i åerne, som for ca. 17 år siden tog den historiske middelalder til os, som vores fælles hobby.

Vi har formidling som hovedformål, men har også få ting af vores håndværk til salg.

Smedens kone er en god fortæller, hendes lille bord midt i teltet er fyldt med mange gode historier om bl.a. middelalderens tro/overtro, pilgrimsfærd, relikvier, rosenkransen, toiletgrej, og meget andet.

Udover fortællinger arbejder hun med historisk brikvævning, nålebindning og fremstilling af forskellige snøre. Hun viser og fortæller om sit håndværk.

”Alt sammen en leg med garnet ud fra gamle teknikker ”

Oplev smeden i arbejde - det er fascinerende at opleve, hvordan det hårde jern ved opvarmning bliver blødt, og kan formes til det, som smeden havde tænkt.

Se smedens sortsmedede redskaber, værktøj, lægeredskaber, kistebeslag, lysestager, knive og meget andet.

Hør ham fortælle om tandudtrækning og se de tænder han har trukket ud, hør ham også fortælle om den respekt og ærefrygt, der altid har knyttet sig til smeden.

Smeden gør sig også som lædermager udi middelaldersko, tasker, bælter mm.

EN LILLE HISTORIE

En morgen, da sognets præst var ude på sin sædvanlige morgentur, kom han forbi smeden, som stod og smedede ved ambolten. De kom i snak og diskuterede bl.a. hvem der var den klogeste, præsten eller smedens 5-årige søn.

Et væddemål kom i stand og skulle afgøres næste morgen, når præsten igen kom forbi.

Næste morgen bad smeden præsten om at række ham et stykke jern, der lå på gulvet. Præsten greb jernet, men smed det omgående fra sig, da det var så varmt, at han brændte fingrene på det.

Herefter kaldte smeden på sin søn, bad ham række ham jernet. Drengen spyttede først på jernet, og da det hvæsede og sydede, tog han en tang og rakte jernet til sin far.

Væddemålet var hermed afgjort. 

Nyeste kommentarer

06.11 | 15:49

Du kan skrive en besked under fanen kontakt eller kontakte mig på ...

06.11 | 15:30

Hej - hvis jeg ønsker at købe hos jer hvordan gør jeg det så ? Kan ikke helt g...

13.12 | 22:58

Hej! Vil du sende mig en besked fra kontaktsiden eller dit hele telefonnr...

12.12 | 23:28

fortsat Hendes yndligsfarve er gul.   Hvad vil et bånd til mit barnebarn ko...